Kapcsolaterősítő programok


Csoport szülőknek

A csoport a résztvevő tagok mindennapi problémáinak megoldásában kíván segítséget nyújtani, az önismeret fejlesztésével, a családban vállalt szerepek és szerep-konfliktusok, a nehezen kezelhető nevelési helyzetek dramatikus feldolgozásával. Célunk, hogy rátaláljuk, és hatékonyan működtetni tudjuk erőforrásainkat.

Szeretettel várjuk mindazokat, akiknek igénye, hogy kiscsoportos formában megosszák gyermekeik nevelése során felmerülő örömeiket, kétségeiket, nehézségeiket.

Érdeklődés, jelentkezés:

Janda Zsuzsa +36 30 823 3729jandazsuzsa@yahoo.com


Szülő-gyerek pszichodráma csoport

Ez egy olyan csoport, ahol általában 4-6, közel azonos életkorú gyermek és szülei (többnyire az egyik) játszanak együtt két vezetővel. Heti rendszerességgel találkozunk 50-60 percben, azért, hogy a szülő-gyerek kapcsolat erősödjön a sok pozitív közös élményen keresztül. Előre meghatározott óraszámban, mindig ugyanazokkal a résztvevőkkel dolgozunk együtt.

Mi történik egy-egy foglalkozáson?

A résztvevő gyerekek meséket alkotnak, és azokat közösen eljátsszák. A szülők szerepe követő jellegű, a gyerek vezet, irányít, mondja meg, írja elő, hogy mi történjen, a szülő pedig alkalmazkodik. Ezáltal a szülő-gyerek kapcsolat más dimenzióba helyeződik: szerepcsere történik. Ugyanakkor történetek létrehozása és színrevitele során mindenki egy alkotó folyamat részesévé válik, és közben megtanul együttműködni. A játék mindig a fantázia világában, egy kitalált térben és időben zajlik, ahol nincs rossz teljesítmény, csak jó megoldás. Ebben a csodavilágban a gyerekek bátran megnyílnak, kifejezik belső tartalmaikat, és átélik hogy értékesek, nagyszerűek, és ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy hétköznapi viselkedésüket  is megváltoztassák. Az együttjátszás harmonikusabbá teszi a szülő-gyerek kapcsolatot, a játék világában az esetleges problémák könnyebben rendezhetők, és a szülőket érzékenyebbé teszi arra, hogy jobban megértsék és elfogadják gyermekeiket.

Kiknek ajánljuk a módszert?

Mindazoknak az 5 év feletti magatartásproblémákkal küzdő gyermekeknek és szüleiknek, akiknél a szülők úgy gondolják, hogy vezető szerepet töltenek be gyermekük életében, van igényük és lehetőségük aktívan közreműködni annak érdekében, hogy gyermekük képessé váljon lemondani tünetéről, találjon jobb, hatékonyabb, számára megfelelőbb, harmonikusabb alkalmazkodási formát. Akik szívesen válnak gyermekük játszótársává azért, hogy jobban megismerjék, megértsék, segítsék őt.

Érdeklődés, jelentkezés:

Janda Zsuzsa +36 30 823 3729jandazsuzsa@yahoo.com


Csoportok időpontjai az Órarend menüpont alatt!

 

szül


Családi konzultációs lehetőség a Szalonkában

A gyerekkekel folytatott sokféle szabadidős és terápiás munka mellett egyre nagyobb igényként merült fel, hogy teret biztosítsunk és konzultációs lehetőséget kínáljunk fel azoknak a szülőknek, akik a családjukban, a gyerekeikkel, a párjukkal zajló történeteknek, folyamatoknak a mélyére szeretnének nézni, kíváncsiak azokra a belső történésekre, amelyek a mindennapjaikat mozgatják, irányítják.

Amit a hozzánk bizalommal forduló szülőknek, szülőpároknak, családoknak mi adhatunk:

Közös kitekintés a hétköznapok mókuskerekéből, amikor úgy érezzük, szeretnénk megállni, de hogyan? Mi a sok?

Együtt gondolkodás:

párkapcsolati problémákról

rendhagyó családi történésekről (válás, haláleset, “problémás” gyerek)

a szülői szerepekről, családi működésről

a gyermekekkel kapcsolatos életkori nehézségekről

és egyéb olyan helyzetekről, amikor a gyermek nehézségei miatt (pl. bepisilés, agresszió, tanulási nehézségek, stb) érdemes az egész család erőforrásait megvizsgálni, hasznosítani.

Hisszük, hogy a szülők azok, akik a leginkább kompetensek a saját családjuk működését illetően, akik legjobban tudják, mi jó nekik; ugyanakkor egy kívülálló szakember objektív helyzetmeghatározása sokat lendíthet az elakadásokon. Várjuk tehát mindazokat a szülőket, szülőpárokat, családokat, akik szívesen dolgoznak velünk a saját szakértői csapatukban!

Érdeklődés:

Hegedűs Réka  +36 30 459 3131,  reka.hgds@gmail.com

Három gyerekem van - ez az, amit a bemutatkozásoknál általában előre veszek, mivel őket tartom a legállandóbb dolognak az életemben a házasságom, mellett, amelyben immáron 16 éve próbálunk a férjemmel együtt haladni. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végeztem, szociológusként dolgozom. Családi életutakat, megoldási stratégiákat hasonlítok össze. A kutatás mellett egyre fontosabbnak érzem a találkozásokat, beszélgetéseket, az emberi kapcsolatok megélését. Ezért kezdtem család- és párterápiával foglalkozni.  Alapító tagja vagyok a negyedik trimeszternek, kuratóriumi tag az Otthon Segítünk Alapítványnál. Mostanában leginkább azok a felismerések, tudatosítások foglalkoztatnak, amik segítenek abban, hogy több generáció rosszul beidegződött működéseit, ismétlődő botlásait a saját életünkben kijavítsuk, s gyerekeinknek egy könnyebb csomagot adjunk tovább.